Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi, Türk askerî tarihi başta olmak üzere dünya askeri tarihinin bilimsel ölçüler içerisinde aydınlatılmasını ve yapılan akademik çalışmaların okuyucu ile buluşturulmasını amaçlamaktadır.
The Journal of Military History Studies aims at shedding light on mainly the Turkish military history and the world military history within scientific criteria and enabling the reader to have access to academic studies.
Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi'nde, askeri tarih alanındaki olay ve konuları bilimsel bir bakış açısıyla ele alan akademik çalışmalara yer verilir.
The Journal of Military History Studies includes academic studies examining the events and issues of military history through a scientific perspective.
Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi Yayım İlkeleri
1. Genel Esaslar
a. Gönderilecek bilimsel araştırma kriterlerine ve yayın etiğine uygun makalelerin daha önce yurt içi veya yurt dışında herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekir. Bilimsel toplantılarda (kongre, sempozyum, seminer, vb.) sunulan özet ve sözlü bildiriler, makalede belirtilmesi koşulu ile kabul edilir. Yayım kararı çıksa dahi başka bir yerde yayımlandığı tespit edilen yazılar yayım listesinden çıkarılır.
b. Yazım dili Türkçedir. İngilizce çalışmalar da (Türkçe çevirileri ile birlikte gönderildiği takdirde) değerlendirilmek üzere kabul edilir. Dergiye gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçütlere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.
c. Makalelerin içeriği ve eklerinin (resim, çizim, harita, belge vb.) sorumluluğu yazara aittir. Yazı ve fotoğraflardan, kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.
ç. Yayınlanacak makalelerde araştırma ve yayın etiğine uyulması zorunludur. Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde de belirtilen intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık ya da diğer etik ihlaller bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemlerdir.
d. Makaleler DergiPark sistemi üzerinden kabul edilmektedir. İletişime geçmek için derginin resmi elektronik posta adresini (yhgm-aat-harptar@msb.gov.tr) kullanabilirsiniz.
2. Yazım Kurallarına İlişkin Esaslar
a. Gönderilen makalenin, öz (abstract), kaynaklar ve dipnotlar dâhil 5.000 ile 7.000 kelime arasında olması tercih edilir. Makaleden bağımsız olarak çalışmada 200 kelimeyi aşmayacak (en az 75 kelime) Türkçe ve İngilizce özetler ile konuyla ilgili anahtar kelimeler (en az 3 adet, Türkçe ve İngilizce) bulunacaktır.
b. Bağımsız değerlendirme koşullarını sağlamak için yazar, bilgilerini makalenin ilk sayfasına ekleyeceği kapak sayfasında verecektir. Kapak sayfasında, makalenin başlığı (Türkçe ve İngilizce), tüm yazarların ad-soyadları, T.C.Kimlik numaraları, ORCID numaraları (https://orcid.org), akademik unvanları, kurumları, iş telefonu-GSM, e-posta ve yazışma adresleri belirtilmelidir. Makale daha önce tebliğ olarak sunulmuş ise tebliğ yeri ve tarihi belirtilmelidir. Makalenin türü (özgün makale, derleme, kitap tanıtımı vb.) yine kapak sayfasında belirtilecektir. Kapak sayfası hariç makalenin hiçbir yerinde yazar(lar) ve kurumları hakkındaki bilgiler yer almayacaktır.
c. Yazılar; Microsoft Word’de tek satır aralığı, Times New Roman ve 11 punto (dipnot 8 punto); kâğıt ölçüsü A4 olacak şekilde hazırlanmalıdır. Başlık 12 punto, büyük harf ve koyu olmalıdır. Metin içinde yer alacak resimler ve tabloların bu ölçülere uyması gerekmektedir. Ayrıca metin içerisinde kullanılan resimlerin yüksek çözünürlüklü kopyaları (.jpg, 300 dpi) makale ile birlikte gönderilir.
ç. Tablo, şekil, resim ve belgelere başlık verilmeli; başlıklar tablo, şekil, resim ve belgelerin altında yer almalıdır.
d. Makalede yer alan ekler, metodolojik ayrıntıları ve ek bilgileri içermelidir. Birden fazla ek olduğu durumda EK-A, EK-B başlıkları kullanılmalıdır. Eklere kaynaklardan sonra yer verilmelidir.
3. Referans ve Göndermelere İlişkin Esaslar
a. Dipnot yazımında, klasik yöntem kullanılmalıdır. Dipnotlar sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir. Sırasıyla yazar/yazarların adı ve soyadı, eser adı, varsa çeviren (çev.), hazırlayan (haz.) ismi (Parantez içinde yazılmalıdır.), varsa cilt (C), sayı (S), yayınevi, yayımlandığı yer ve tarih, sayfa (s.) belirtilmelidir. Yayın adları italik, makale adları tırnak içinde ve dik harflerle yazılmalıdır. Tez adları italik yazılmalı, parantez içinde tezin yapıldığı kurum, yayımlanıp yayımlanmadığı, tezin akademik derecesi belirtilip parantez kapatıldıktan sonra yapıldığı yer (il), tarih, sayfa verilmelidir. Eğer eser birden fazla kullanılıyorsa eser yazarının soyadı daha sonra age., (adı geçen eser) kısaltması italik yazılmalı, sonrasında sayfa numarası verilmelidir. Karşılaşılabilecek farklı durumlar şöyle örneklenebilir:
- A. Zeki Velidi Togan; Tarihte Usûl, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1969, s. 160 - 165.
- Suat İlhan; “Türk Çağdaşlaşması”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, VII/19, Kasım 1990, s. 5.
- Refik Turan; Gümrü, Moskova ve Kars Antlaşmaları’nda Iğdır ve Nahçıvan, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, 1999, s.15.
b. Metin hazırlanılmasında yararlanılan ve dipnotlarda yer alan kaynaklar, makalenin sonunda “Kaynaklar” başlığı altında yer almalıdır. Kaynaklarda yer alan yayınlar, aşağıdaki yazım şekilleri dikkate alınarak belirtilmelidir.
- TOGAN, A. Zeki Velidi; Tarihte Usûl, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1969.
- İLHAN, Suat; “Türk Çağdaşlaşması”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, VII/19, Kasım 1990, s. 1-7.
- TURAN, Refik; Gümrü, Moskova ve Kars Antlaşmaları’nda Iğdır ve Nahçıvan, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, 1999.
- http://www.cdlorg/russia/273-5.cfm (Erişim Tarihi: 18 Ağustos 2011).
4. Yazıların Değerlendirilme Süreci
a. Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler önce Yayın Kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Yazıların bilimsel araştırma ölçütlerine uyması gerekir. Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi kapsamında yer alması öngörülmüş konular ile doğrudan ilişkili olmayan ya da bilimsel bir yazı biçimine içerik ve şekil açısından uygun olmayan makaleler, Yayın Kurulu tarafından hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir ya da ilgili değişiklik önerilerinde bulunulur. Yayın Kurulu’nun onayından geçen çalışmalar hakemlere gönderilir.
b. Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi’nde, en az 2 (iki) hakem tarafından incelenip “Yayımlanabilir” oluru alınmış bilimsel makaleler yayımlanır. Makalenin yazarları ve hakemlerin isimleri gizli tutulur ve raporlar beş yıl süreyle saklanır. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu, hakem raporlarını inceleyerek nihai kararı verebilir. Reddedilen makalelerin yayın hakları, yazarlarına geri iade edilmiş sayılır.
c. Hakemler makaleleri; özgünlük, bilimsel katkı, ilgili literatürden yararlanma düzeyi, bilimsel makale hazırlama düzenine uygunluk, (varsa) alan araştırmasında kullanılan yöntem ve bulgular, üslup ile önemli buldukları diğer unsurlar açısından değerlendirerek yazılı görüşlerini Yayın Kuruluna iletirler.
ç. Hakemler tarafından düzeltme talep edilirse düzeltmelerin Yayın Kurulunun uygun gördüğü sürede (15-30 gün) tamamlanıp tekrar gönderilmesi beklenir. Düzeltilmiş makaleler yeniden hakemlerin görüşüne sunulabilir.
d. Yayın Kurulu, araştırma makaleleri dışındaki yazıları (kitap tanıtımı, sempozyum, kongre haberleri, arşivden seçilen belge ve fotoğraflar vb.) bizzat inceleyip, hakeme göndermeden doğrudan kabul veya ret kararı verebilir.
e. “Yayımlanabilir” kararı verildikten sonra makaleler yayım sırasına alınır.
f. Yayımlanacak makalelerde esasa ilişkin olmayan düzeltmeler yapılabilir.
g. Makalesi yayımlanan yazarlara telif ücreti ödenmez.
ğ. Makalesi yayımlanan yazara makalesinin yayımlandığı sayıdan üç adet dergi gönderilir. Yazar(lar) yayınlamak üzere dergiye gönderilen eserlerin yayın haklarını devrettiğini ve yayın hakkının Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi’ne (kurumsal kişiliğine) devredilmiş olduğunu kabul ederler.
Yayın Hakkı Devri Sözleşmesi için lütfen tıklayınız.
Publication Guidelines of the Journal of Military History Studies
1. General Principles
a. The articles, complying with the academic research criteria and universal publication ethics, to be sent to the Journal for publication should not be published through any national or international means or submitted for publication in any other journal. The abstracts and papers presented orally in scientific meetings (congresses, symposiums, seminars, etc.) shall be accepted on condition that their verbal presentation is quoted in the article. Although prior approval is given for their publication, the papers that are confirmed to have ever been published previously shall be excluded from the publication list.
b. Publication medium is Turkish. Contributions in English are welcomed for evaluation on condition that they are sent together with their Turkish translations. Articles sent should comply with the universal academic norms in eligibility, clarity and intelligibility.
c. The author is responsible for the content of the articles and the appendices (pictures, sketches, maps, facsimiles, etc.). Texts and photos can be quoted by making reference to the original source.
d. The articles to be published shall comply with the research and publication ethics. Plagiarism, fabrication, falsification, duplication, salamization, gift authorship or the other unethical behaviour, which are stated in the Higher Education Institutions Scientific Research and Publication Ethics Directive, are practices violating the scientific research and publication ethics.
e. The articles are accepted through the DergiPark system. For communication, you may mail to the official e-mail address of the Journal (yhgm-aat-harptar@msb.gov.tr).
2. Writing Principles
a. Articles sent should be 5,000 - 7,000 words long including the abstract, works cited and the footnotes. Apart from the article, there will also be the Turkish and English versions of the abstracts, which will not exceed 200 words (and be not shorter than 75 words), together with related keywords (at least 3 words in Turkish and English).
b. To enable the environment required for independent evaluation, the author shall give his personal qualities on the cover page to be attached to the first page of the article. The cover page shall include the title of the article (in Turkish and English), the names and surnames of all authors, their identity card numbers for the Republic of Turkey, their ORCID numbers (https://orcid.org), their academic titles, institutions, office phones, mobile phones, e-mails and correspondence addresses. If the article is presented as a paper previously, the date and place of presentation should be given. The cover page shall also include the type of the article (original article, collection, book review, etc.). Except for the cover page, information shall not be given on the author(s) and institutions at any part of the article.
c. The articles should be submitted in Microsoft Word, single-spaced, Times New Roman 11-font size (footnotes in 8-font size) and on A4 paper format. The title should be in 12-font size, capitalized and bold characters. The figures and tables in the text should be congruent to the format hereby stated. Besides, the high-resolution copies of the pictures to be used within the text (.jpg, 300 dpi) shall be sent along with the article.
d. Captions should be given underneath the related tables, diagrams, pictures, and facsimiles.
e. Appendices to an article should include relevant methodological details and supplementary information. Should there be more than one appendix, they should be titled as “Appendix-A”, “Appendix-B” etc. Appendices should follow the “Works Cited / References” section.
3. Principles for References and Quotations
a. References in footnotes should be given in traditional system. Footnotes should be inserted by superscripted numerals, directing the reader to the references at the foot of the page. The order in references should be as such: the name and surname of the author(s); title of the work, name of the translator (if available) and the preparing source (in parentheses); volume (Vol.) and issue (if available); publisher; place and date of publication; and page numbers. Titles of the published works should be given in italic while titles of articles in quotation mark and roman characters. The title of dissertations should be italicized; the institution where the dissertation was submitted, whether it is published, and its academic degree should be recorded in parentheses; followed by its publication place (city) and date, and the page numbers. If one work is referred to in more than one footnote; the surname of the author, the term ibid. (short for ibidem) in italicized form, and the page number should be given in proper order. Alternative cases can be exemplified as follows:
- A. Zeki Velidi TOGAN; Tarihte Usûl, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1969, pp. 160 - 165.
- Suat İLHAN; “Türk Çağdaşlaşması”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, VII/19, November 1990, p. 5.
- Refik TURAN; Gümrü, Moskova ve Kars Antlaşmaları’nda Iğdır ve Nahçıvan, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, 1999, p.15.
b. All works used in writing of the text and cited in the footnotes should be listed at the end of the paper under “References” heading. Publications listed in the References section should be written in the following style:
- TOGAN, A. Zeki Velidi; Tarihte Usûl, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1969.
- İLHAN, Suat; “Türk Çağdaşlaşması”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, VII/19, November 1990, pp. 1 - 7.
- TURAN, Refik; Gümrü, Moskova ve Kars Antlaşmaları’nda Iğdır ve Nahçıvan, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, 1999.
- http://www.cdlorg/russia/273-5.cfm (Accessed on 18 August 2011).
4. Evaluation Process of the Articles
a. The initial assessment of all the articles sent to the Journal is made by the Editorial Board. The papers should comply with the scientific research criteria. The Editorial Board, prior to submitting the articles to peer review, is entitled to refuse or demand revisions on the articles that are not directly related to the issues considered to be relevant to the scope of Journal of Military History Studies and/or not in compliance with academic format in terms of content and style. The articles approved by the Editorial Board shall be submitted to peer review.
b. The Journal of Military History Studies publishes academic articles approved as “publishable” by at least 2 (two) referees. The names of the authors and the referees are kept confidential, and their related reports are conserved for five years. In the case that one of the review reports is approving while the other is disapproving, the paper can be sent to a third referee or the Editorial Board can make the final decision after having examined the peer review reports. The rights of publication of the disapproved articles shall be considered to have been returned to their authors.
c. The referees evaluate the submitted articles in terms of originality, academic contribution, level of referring to the related literature, relevance to universally accepted academic article format, methodology used in field research and findings (if available), style and other points of significance; and convey their views to the Editorial Board in written form.
d. Should the referees suggest revisions, it is expected that the author(s) revise and submit the article within a period of time (15-30 days) given by the Editorial Board. Revised articles, in need, may further be sent for peer review once more.
e. The Editorial Board may examine the papers apart from the research articles (book review, information on symposiums and congresses, facsimiles of documents and photos chosen from the archives, etc.) individually and may either decide for or against their approval without submitting them to peer review.
f. After being qualified as “publishable”, the articles take their place on the publication list.
g. Amendments not affecting the essence of the articles may be made by the Editorial Board.
h. Royalties are not paid to the authors for their published articles.
i. The author(s) of the published article(s) receive(s) three copies of the issue where their article(s) are published. The author(s) shall acknowledge the transfer of the publication rights of the works sent to the Journal and confirm that the related publication rights have been hereby transferred to the (corporate personality of) Journal of Military History Studies.
For the Contract on Transfer of Publication Rights, please click on the link …
Yazarların Etik Sorumlulukları
Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi’ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
* Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır.
* Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
* Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
* Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
* Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
* Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
* Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
* Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilemez.
* Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Editörlerin etik sorumluluklara uyması beklenmektedir. Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi editör ve alan editörleri, aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:
Genel görev ve sorumluluklar
Editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
* Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
* Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
* Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
* Düşünce özgürlüğünü destekleme,
* Akademik açıdan bütünlüğü sağlama,
* Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
* Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.
Okuyucu ile ilişkiler
Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.
Yazarlar ile ilişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
* Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
* Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
* Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
* Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
* Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.
Hakemler ile ilişkiler
Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
* Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
* Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
* Yazarlar ve hakemler arasında çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
* Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
* Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
* Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
* Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
* Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
Yayın kurulu ile ilişkiler
Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Ayrıca editörler;
* Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
* Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
* Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
* Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
* Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.
Kalite güvencesi
Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Askerî Tarih Araştırmaları Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
* Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
* Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
* Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
* Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
* Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
* Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
* Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.
Ethical Principles and Publishing Policy
Ethical Responsibilities of the Author
The author(s) sending papers to the Journal of Military History Studies are expected to fulfill the following ethical responsibilities:
Peer-reviewed papers are studies concretizing and supporting the academic method. At this point, it is significant that all the participants in the process (authors, readers and researchers, publisher, referees and editors) should abide by the standards of ethical principles. The publication processes conducted by the Journal of Military History Studies lay the foundation for the impartial and estimable improvement and distribution of information. The processes conducted accordingly have their direct reflection on the quality of the works of the authors and the institutions supporting them.
The papers sent by the author(s) are expected to be original. In the case that the author(s) take advantage of or use other studies, they shall make complete and accurate references and/ or give complete and accurate quotations relevantly.
The persons not making any intellectual contribution to the content during the preparation of the paper shall not be indicated as authors.
If they appear at all, the relevant status and relations of all the papers sent for publication that could possibly raise a clash of interests shall be explained.
Raw data concerning the articles may be demanded from the author(s) throughout the evaluation processes. In such a case, the author(s) shall be ready to submit to the Editorial Board and the Academic Board the demanded data and information.
The author(s) shall have the document specifying that they own the rights of usage of the data used and they have the related necessary authorization concerning the researches/ analyses or denoting that they have taken the consent of the subjects on whom experiments are made.
Becoming aware of a mistake or an error related to their works that are either published or at the online first or evaluation stage, the author(s) are obliged to inform the Journal editor or the publisher and coordinate with the editor for redaction or withdrawal of the work.
The authors shall not make an application concerning their works to more than one journal at the same time. Every application shall be initiated following the completion of a previous one. A paper previously published in another journal shall not be sent to the Journal of Military History Studies.
Proposals shall not be made for the alteration of the author’s responsibilities (such as addition of the name of a new author, changing the order of author names, omission of author names, etc.) concerning a paper the evaluation process of which has been started.
The Ethical Duties and Responsibilities of Editors
Editors are expected to fulfil the ethical responsibilities. The editor and field editors of the Journal of Military History Studies shall have the following ethical duties and responsibilities:
General duties and responsibilities
Editors shall have the following roles and commitments:
To exert efforts to inform the reader and the author,
To enable the continual improvement of the Journal,
To conduct the processes for developing the quality of the works published in the Journal,
To support the freedom of thought,
To establish academic unity,
To continue business processes without making concessions on the intellectual property rights and ethical standards,
To be clear and transparent in terms of publication concerning issues requiring redaction or explanation.
Relations with the Reader
Editors shall decide by taking into consideration the information, skills and experience needed by all readers, researchers and practitioners. Attention shall be paid for the published works to be of an original quality and contribute to the reader, researcher, practitioner and the academic literature. Furthermore, editors are obliged to consider the feedbacks coming from the reader, researcher and practitioner, and to response in an explanatory and informative way.
Relations with the Authors
The duties and responsibilities of editors towards the authors are as follows:
Editors shall make either an approving or a disapproving decision depending on the significance of the works, their original value, and their validity, the clarity of expression and the purpose and objectives of the Journal.
They shall start the preliminary evaluation stage for the works in congruency with the scope of the publication so long as they do not raise a serious problem.
Editors shall take account of the approving proposals of the referees unless there occurs a serious problem concerning the work.
New editors shall not change the decisions made by the previous editor(s) concerning the works unless there occurs a serious problem.
The authors shall be responded in an explanatory and informative way.
Relations with the Referees
The duties and responsibilities of editors towards the referees are as follows:
Editors shall choose the referees in accordance with the topic of the work.
They are obliged to provide the information and guidance needed by the referees during the evaluation stage.
They shall take into consideration whether there is a clash of interests between the authors and the referees.
They shall keep confidential the personal identity information of the referees in compliance with the norm of blind review.
They shall urge the referees to evaluate the work in an impartial, academic and objective manner.
They shall define practices and policies increasing the performance of the referees.
They shall take the necessary steps for the dynamic update of the referees’ pool.
They shall impede unkind and unscientific evaluation.
Relations with the Editorial Board
Editors shall enable that all the members of the Editorial Board implement the processes in compliance with the publishing policies and directives. They shall give information on the publishing policies to the members of the Editorial Board and inform them of the recent developments. Besides the editors shall
Enable that the members of the Editorial Board evaluate the works in an impartial and independent manner,
Choose contributing and appropriate names as the new members of the Editorial Board,
Send to the members of the Editorial Board the works that are compatible with their field of expertise,
Be in a regular interaction with the Editorial Board,
Arrange meetings with the Editorial Board at certain intervals to discuss the improvement of the publishing policies and the Journal.
Quality Assurance
Editors are responsible for the publication of every article in the Journal in accordance with the publishing policies of the Journal and the international standards.
The Ethical Responsibilities of the Referees
The evaluation of all the works through a “Blind Review” affects the publication quality directly. This process gives confidence via the objective and independent evaluation of the publication. The evaluation process of the Journal of Military History Studies is executed in line with the principle of a double-blind review. The referees shall not establish direct contact with the authors; the assessments and comments shall be conveyed through the Journal’s administrative system. In this process, the evaluation forms and the referee comments on the full texts shall be sent to the author(s) by means of the editor. In this context, the referees evaluating the works for the Journal of Military History Studies are expected to have the following ethical responsibilities:
The referees shall
Accept to evaluate solely the works relating to their field of expertise,
Make their evaluations within the principle of impartiality and secrecy,
Refuse to examine the work and inform the Journal’s editor thereof, if they consider that they are faced with a clash of interests throughout the evaluation process,
Dispose of the works after having examined them in the evaluation process, in compliance with the principle of secrecy. Only after their publication can the final versions of the examined works be used.
Make an objective evaluation concerning simply the content of the work. They shall not let their evaluation be influenced by issues such as nationality, gender, religious beliefs, political beliefs and commercial concerns.
Make the evaluation in constructive and kind wording. They shall not make derogatory personal comments containing hostility, slander or insult.
Complete on time the examination of the work they have accepted to evaluate, fulfilling the above-mentioned ethical responsibilities.
Makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir. Ancak yazarlara telif ödenmemektedir.